SENASTE NYTT


Här kommer vi att meddela alla nyheter ifrån Mädans by, samt även tala om vilka förändringar som gjorts på hemsidan och länka till dessa.

Aktivitetssidan

 

Byföreningen

 
  Byamännen  

Rytjärn

Båtklubben

 

Utter i Mädan igen! (2013)

Döm om min förvåning, när jag i veckan fick se ett konstigt spår i snön uppifrån kullen ovanför Mats Sjölanders sjöbod vid vägen till Tjärudden. En decimeter bred ränna i snön, som om någon dragit en hängränna utför backen ända uppifrån toppen. En utter i Mädan!

 Några sådana spår har jag inte vare sig sett eller hört talas om under min tid i byn sedan 1946. Jag var osäker och bad därför Gösta Hermansson att titta på spåren. Han hade sett sådana tidigare på annat håll och kunde därför bekräfta att det var en utter som lekt i backen.

 Det visade sig nämligen när vi följde spåren, att uttern hade kommit inifrån Ryd på isen och nog av ren lekfullhet gjort sig en mödosam tur upp på kullen i djupsnön, för att sedan av pur livsglädje åka på magen ända ner till vägen som går ut till Tjärudden.

 Sedan hade den på isen återvänt mot Ryd, där den troligtvis tar sig under isen vid den bäcks mynning som finns där. Detta för att komma åt den fisk den kan hitta under isen vintertid.

 Joje som tagit bilderna berättade också att han i dagarna sett en utter på isen vid Sundsbäckens inlopp. Härligt hopp alltså om en återvändande utterstam till byn. Så inflyttningen i byn fortsätter av individer med en härlig lekfull livsglädje.

Ett signum för vår by, Mädan.

Dick / Februari 2013

Bilderna nedan tagna av Joje von Boisman

Här har uttrarna åkt kana utför Här har uttrarna mödosamt klättrat uppför kullen

 

|Hem|